עין עקב

עין עקב

מאת: ערן ודוד גל אור.
נחל עקב שנמצא מדרום-מזרח למדרשת שדה בוקר וחותך את השטח שמסביבו כסכין חד, הוא אחד מערוצי הנחלים המיוחדים בנגב: שני מעיינות נובעים בו, ובין מצוקי הגיר הלבנים שמסביבו גדלה צמחייה עשירה וירוקה.
אפשרות אחת היא לטייל במסלול חד כיווני שכולל את נחל עקב ומעלה דבשון.
מסלול מפגיש אותנו עם תצפיות בלתי רגילות על האזור, ועם בריכה עגולה ועמוקה שהרחצה בה היא חוויה נהדרת. חובבי טיולים בארץי מצאו כאן מסלול בדרגת קושי בינונית, אפשרי להליכה, רכיבה על אופניים או הגעה ברכב שטח ברמת עבירות קלה.
הבריכה היא בריכת עין עקב תחתון.
עין עקב הוא אחד המעיינות היחידים בנגב הנובע בעוצמה רבה בכל ימות השנה. המעיין נובע מקיר מפל בגובה של כ-10 מטר, וממלא בריכה עגולה, גדולה ועמוקה מאוד.
תענוג להיכנס אל מי הבריכה לשחות לאורכה ולרוחבה, ולהתרענן מזרזיפי המים המטפטפים מהצמחייה שעל קיר המפל.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4163525,00.html

היכן: מצאלים ימינה אל כביש 40 לכיוון שדה בוקר עד השילוט עין עבדת.
מה להביא: מים, נעליים נוחות. בגדים להחלפה
עד כמה קשה: בינוי – מטיבי לכת.
זמן: יום שלם.
אנחנו על המפה: https://www.google.co.il/maps/place

לפרטים
עין עבדת

עין עבדת

עין עבדת מאת אושרה גבאי מים בקיץ במדבר. האומנם? אתם מוזמנים לטיול מפנק בעין עבדת שבגן הלאומי.
קניון עין עבדת הוא קניון טבעי, חתור בסלע גיר לבן שבו "משובצות" עדשות צור שחורות וחומות והוא מתהדר בקירות גבוהים וזקופים ובהם דרגשי סלע ומערות.
הבדלי הגובה שבין רמת עבדת לבין בקעת צין יצרו מצוק אדיר שנקרא "מצוק הצינים".
ההבדלים במפלסי הנחלים שזרמו על פני רמת עבדת, לבין נחל צין יצרו מפלים גבוהים ומרשימים בנקודות המפגש. המסלול יארך כשלוש שעות.
בחודשי הקיץ מומלץ מאד לבקר באתר בשעות הבוקר, מיד עם פתיחתו בשעה 8:00. בשעות אלו עדיין קריר ומוצל בין קירות הקניון העצומים, וזהו הזמן הטוב ביותר לפגוש בדיירי המקום, היעלים הנהדרים, בשוטטות הבוקר שלהם.
יוצאים לדרך: מפל עין עבדת: כאשר תגיעו להסתעפות שבילים, סמוך לקיר אבן נמוך התוחם בריכה רדודה, כדאי לחצות את הקניון בהליכה על קיר האבן ולהגיע אל המצוק שמעברו השני. מכאן כבר אפשר לראות את המפל היפה של עין עבדת.
זרם דק ויציב של מים זכים זורם בו ומשני צדדיו צומחים שרכים וטחבים ירוקים וצמחיית מפלים אופיינית. בתחתית המפל בריכה גדולה מחזיקה מים בכל ימות השנה, ומשמשת בעיקר את בעלי החיים של האזור, ולכן גם אסור לשחות במעיין.
חורשת הצפצפות: נחזור אל הסתעפות השבילים ונטפס בגרם מדרגות חצובות בסלע הגיר, שיובילו אותנו אל ראש המפל.
מכאן נצפה אל הדרך ממנה באנו, ונמשיך הלאה במסלול עד לחורשת הצפצפות. אלה הן צפצפות פרת, המצויות באזורים צפוניים יותר. צפצפות אלה הן הדרומיות ביותר בעולם.
בריכות עין מעריף: הבריכות שבקרבת הצפצפות הן בריכות עין מעריף, הנביעה האחרונה שבקניון עין עבדת, היוצרת בריכות גדולות וסביבן צמחייה עבותה.
כאן המקום לחפש אחרי היעלים המדלגים בקלילות מפתיעה במצוקים. בית הגידול הטבעי של היעלים הוא המצוקים ומכיוון שהיעלים חייבים לשתות מים, לפחות אחת ליום-יומיים, קניון עין עבדת הוא מקום מחייה מושלם עבורם.
http://www.mako.co.il/travel-israel/tracks-trips/negev

היכן: מצאלים ימינה אל כביש 40 לכיוון שדה בוקר עד השילוט עבדת.
מה להביא: מים, נעליים נוחות.
עד כמה קשה: קל.
זמן: שלוש שעות.
אנחנו על המפה: https://www.google.co.il/maps/place

לפרטים
גשר החבלים בבשור

גשר החבלים בבשור

שר החבלים יחיד מסוגו בישראל הותקן על-ידי קק"ל בין שתי גדותיו של נחל בשור, מעל המצוק המחזיק מים במשך כל ימות השנה.  אורך הגשר כ – 80 מטר והוא מאפשר חציית הנחל וטיול רגלי בגדה השנייה, אל חווה חקלאית קדומה ואל האנדרטאות לזכרם של שני נערים בני משאבי שדה שנהרגו כאן בתאונת טרקטורון.
מתחת לגשר החבלים בריכת מים טבעית המלאה כל השנה. מסביב לנביעת המים סבך של קנים, צבים רכים ואגמיות.

היכן: מצאלים שמאלה אל כביש 222, אל כביש 234 אל 241 לגן לאומי אשכול.
מה להביא: מים, נעליים נוחות.
עד כמה קשה: קל.
זמן: שעה.
אנחנו על המפה: https://www.google.co.il/maps/place

לפרטים
גשר הצינורות בבשור

גשר הצינורות בבשור

גשר הצינורות ממוקם סמוך לגשר התלוי הארוך בארץ, המוכר והאהוב, שמושך אליו מדי שנה עשרות אלפי מטיילים בכל עונות השנה ובייחוד בעת שיטפונות, כאשר נחשולים אדירים של מים זורמים בנחל ומספקים מחזה מרהיב.
בין שני הגשרים אפשר לטייל במסלול מעגלי לאורך ערוץ נחל הבשור, ברגל או באופניים.
המרחק בין שני הגשרים הוא כ-4 ק"מ והמסלול המעגלי נמשך לאורך כ-7 ק"מ. איך מגיעים? רושמים ב  WAZE – גשר הצינורות על נחל הבשור.
(נסיעה על כביש 222 העובר מצומת גבולות לכוון דרום ,חולפים על פני קבוץ גבולות ולאחר כשלושה קילומטר פונים שמאלה לדרך נוף נחל הבשור הכוללת את שני מצפורי המאגרים). 

היכן: מצאלים שמאלה אל כביש 222, אל כביש 234 אל 241 לגן לאומי אשכול.
מה להביא: מים, נעליים נוחות.
עד כמה קשה: קל.
זמן: שעה.
אנחנו על המפה: https://www.google.co.il/maps/place/

לפרטים